Genforeningen 10. juli 1920

Kong Christian d. 10. På sin ynglingshest Rolf.  Kongen er født 26 september 1870 død 20 april 1947.

Kong Christian d. 10. På sin ynglingshest Rolf. Kongen er født 26 september 1870 død 20 april 1947.

Den 10. juli 1920 bliver sønderjylland genforenet med det øvrige Danmark. Den daværende konge Christian d. 10. rider over grænsen ved taps, nærmere betegnet ved Frederikshøj. Han rider på en flot hvid vallak. Efter kongen har redet igennem blomstergalgen hvor grænsen havde gået, er der en lille pige som rækker blomster op til ham. Kongen spørger hendes mor om han må tage pigen op på hesten foran ham. Det får han lov til, og det billede bliver lagt ud til hele landet som et postkort. Sønderjylland er derefter igen en del af det danske rige.

Den smukke hvide hest hed Malgre' Touts var købt i Paris af greve Knud-Danneskilold-Samsøe i 1914. Racen skulle vøre den danskavlede race "Knabstrupper" Nogle mente hesten var en albino, men det er tilbagevist af en hippologisk ekspert der fastholder, at heste ikke kan være albinoer. Da hesten skulle gøres klar til ridtet over grænsen skulle den jo være så flot så muligt. Hestepasseren konstaterede, at hesten havde nogle gule misfarvninger, sandsynligvis forårsaget af urin og beskidt halm. Dette var især på bugen. Det så jo ikke pænt ud, så hesten blev farvet hvid de steder hvor dette var nødvendigt. Dette skulle have foregået med kalk iblandet skosværte "Hvid tit" eller også var det foregået med knust pibeler opløst i vand. Årsagen til at befolkningen talte om den "Kalkede hest" var at Kongens søn Prins Knud, som også var med på ridtet havde fået noget hvidt på sine bukser. Hesten blev aflivet allerede i 1921 på grund af dårlige ben, vist nok en sygdom i hovene.

Da hesten var død blev det diskuteret om den skulle udstoppes, det blev dog opgivet. En hov fra hesten blev amputeret blev renset og derefter forsølvet. Hoven blev sendt til kongehuset hvor den blev opbevaret. Hesten blev begravet, og der blev sat en gravsten over Malgre' Touts sidste hvilested. Gravstenen står på Visborggård i Hadsund.

På stenen står der. DEN HVIDE HEST.

JEG KONGEN BAR OVER GRÆNSEN HEN

DA SØNDERJYLLAND BLEV DANSK IGEN.

Den hvide hests sidste hvilested.

Den hvide hests sidste hvilested.

Kong Christian den X. 10. juli 1920.

Kong Christian den X. 10. juli 1920.

Del siden